YLTAT perluas inisiatif Spark untuk anak-anak ATM


 

Sebanyak 2,351 anak-anak warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menerima manfaat daripada Yayasan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (YLTAT) yang melaksanakan langkah proaktif bagi merealisasikan aspirasi Kementerian Pertahanan (Mindef) dalam membangunkan pendidikan.

Sebanyak 2,351 anak-anak warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menerima manfaat daripada Yayasan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (YLTAT) yang melaksanakan langkah proaktif bagi merealisasikan aspirasi Kementerian Pertahanan (Mindef) dalam membangunkan pendidikan. YLTAT berkata, menerusi Skim Penabungan Anak-Anak ATM Rukun Kelima (Spark) sudah dijalankan hingga siri kedua dan diperluaskan kepada pelajar-pelajar pra sekolah.

“Setiap anak warga ATM darjah 1 hingga tingkatan 5 yang bersekolah di sekolah dalam kem akan menerima sumbangan RM50 sebagai dana permulaan pembukaan akaun Tabung Haji atau pengkreditan dana berkenaan ke akaun sedia ada mereka.

“Menerusi inisiatif yang dilihat mampu memberi manfaat berganda serta menjadi langkah pertama dalam memupuk budaya menabung,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini. Antara sekolah yang terlibat di Sabah ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Kem Lok Kawi, SK Kem Kabota, SK Kem Tentera dan SK Pangkalan TLDM.

Manakala, di Sarawak pula ialah SK Riam Batu 2, SK Batu 10, SK Mej Jen Dato’ Ibrahim, SK Batu 15 dan SK Kem Pakit.

 
Shopping Basket