Yayasan LTAT beri dermasiswa RM5,000 seorang, komputer riba kepada anak warga tentera berjaya ke menara gading


 
Mohamad Hasan sambil disaksikan Raja Mohamed Affandi (berdiri di belakang) menyampaikan sumbangan Dermasiswa Premium kepada salah seorang penerima.
Oleh Zaki Salleh

KUALA LUMPUR 5 Julai – Seramai 28 anak-anak warga tentera dan anak veteran yang berjaya ke menara gading menerima Dermasiswa Premium daripada Yayasan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

 

Bantuan sebanyak RM5,000 seorang secara ‘one-off’ khas diberikan kepada mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran ke 100 universiti terbaik dunia. 

 

Majlis penyerahan sumbangan yang diadakan di Auditorium Wisma Pertahanan ini telah disempurnakan oleh Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Utama Mohamad Hasan.

 

Hadir sama Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Mohammad Ab Rahman yang mewakili Panglima Angkatan Tentera.

 

Turut hadir Pengerusi LTAT merangkap Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan LTAT, YM Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor dan Ketua Eksekutif Yayasan LTAT, Dato’ Dr Mohd Nizar Sudin.

 

 

Sumbangan komputer diberikan kepada anak warga ATM yang melanjutkan pelajaran di institut pengajian tinggi awam.
Sumbangan komputer diberikan kepada anak warga ATM yang melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi awam. 

 

 

Selain dermasiswa, seramai 64 penerima yang juga anak-anak warga ATM dan veteran menerima komputer riba sumbangan Yayasan LTAT.

 

Pemberian komputer riba ini pula adalah kepada mereka yang melanjutkan pelajaran pada peringkat Ijazah Sarjana Muda di institut pengajian tinggi awam.

 

Keseluruhannya, Yayasan LTAT memperuntukkan sebanyak 200 unit komputer riba buat penerima yang layak.

 

Ini merupakan antara sumbangan yang disalurkan oleh Yayasan LTAT sebagai tanda penghargaan kepada warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan veteran ATM serta ahli keluarga.

 

 

Sumbangan komputer diberikan kepada anak warga ATM yang melanjutkan pelajaran di institut pengajian tinggi awam.
Mohamad Hasan (tengah) bersama Mohammad (empat dari kiri) selepas merasmikan Karnival Pendidikan ATM dan penyampaian Dermasiswa Premium serta sumbangan komputer kepada anak warga ATM di Wisma Pertahanan.

 

 

Ia juga diharap menjadi pemangkin semangat kepada warga ATM untuk meningkatkan pencapaian akademik anak-anak. 

 

Pemberian ini merupakan salah satu komitmen Yayasan LTAT dalam merealisasikan pelaksanaan dan hala tuju Kertas Putih Pertahanan khususnya dalam memastikan hala tuju pendidikan anak-anak warga ATM terjamin.

 

Pada majlis sama juga, Menteri Pertahanan telah menyempurnakan Pelancaran Karnival Pendidikan ATM yang berlangsung sejak semalam hingga Khamis ini.

 

Antara pengisian karnival ini adalah pameran pendidikan daripada beberapa institusi pengajian tinggi, kaunseling ATM, perpustakaan dan taklimat pengajian tinggi. – DagangNews.com

“Buat kali pertama, kerjasama antara MIGHT dan YLTAT ini bertujuan memperkasakan anak-anak dan veteran ATM supaya memiliki kemahiran teknikal dan kebolehan dalam bidang teknologi untuk memiliki kerjaya pada masa hadapan.

“Kami yakin melalui kerjasama ini akan memberi manfaat kepada kumpulan yang berkepentingan dan menyumbang kepada ekonomi negara selaras dengan hasrat kerajaan untuk menghasilkan nilai insan yang memiliki kemahiran dalam teknologi,” katanya.

Kerjasama antara YLTAT dan MIGHT akan berlangsung selama dua tahun, bermula Jun ini sehingga 2025 dan dianggarkan bakal memberi manfaat kepada seramai 100 peserta.

Antara aspek kerjasama termasuk menyediakan pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TVET) dengan memberikan sijil di bawah pensijilan “Personnel Certification Scheme (ICPS) serta menawarkan laluan kerjaya yang kompetitif kepada penerima manfaat di 42 syarikat berdaftar di bawah MIGHT.

Memorandum ditandatangani Ketua Eksekutif YLTAT, Datuk Dr Mohd Nizar Sudin dan disaksikan oleh Ahli Lembaga Pemegang Amanah YLTAT, Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor dan Pengerusi Bersama (Kerajaan) MIGHT, Prof Emeritus Tan Sri Dr Zakri Abdul Hamid.

Program Ujian Tanpa Musnah atau lebih dikenali dengan Non-Destructive Testing (NDT) adalah proses pemeriksaan, pengujian, atau penilaian bahan-bahan, komponen atau perbezaan dalam ciri-ciri tanpa memusnahkan mana-mana bahagian atau sistem. Kaedah NDT menjadi industri pilihan kerana tidak merosakkan komponen yang akan menyebabkan bahaya.

Shopping Basket